H Favorite qView Full Size
original 1st floor plan - I immediately wanted to open the space up to let more light in and create a more indoor/outdoor living space within very constrictive perimeters. There were odd sight lines: front door opened just to the right of main aisle with bathroom door at opposite end was just one issue. There were structural walls and columns that could not be moved. I wanted to retain certain traditional elements by keeping the beadboard and coffered ceiling but all else was stripped and opened up.
H Favorite qView Full Size
remodeled 1st floor plan - The coved ceiling was replaced with an extended coffer design. Double frech doors open the more formal space to the outside. A deck was added off kitchen. Bathroom was enlarged and door moved. Stairs are repositioned. Custom closet units for bedrooms, custom storage for media and fireplace wall and a custom modular drop down computer station for homework in the kitchen were added.
H Favorite qView Full Size
original 2nd floor plan - The angles and heights of roof and ceiling were dominant obstacles in designing the top floor for a family of 4. Designing around ceiling heights that drop below 7' sharply was solved with custom in wall modular storage systems for master closet, server room and family creativity room.
H Favorite qView Full Size
remodeled 2nd floor plan - Using a 2nd level loft like approach, skylights were added with the use of clear story windows and translucent doors to aid in the transferance of light throughout top floor and down through stairwell. Reclaimed wood for in wall storage paneling and modular systems was used to contrast against white walls and exposed beams. While the lower floor uses whimsical wallpaper, fixtures and textiles, the upper floor is about liner, clean line and the play of light on natural materials.

Favorited by 16 people

More Projects From Rikka Seibert